Site experimental Copiryght 2010 mentru apicultorul Spirică Petcu
 
Daca vrei un antibiotic natural mai puternic decat mierea (si tot atat de ieftin), adauga in trusa de prim ajutor si propolisul. O taietura proaspata, sau un cos pe care l-ai sacait pot fi dezinfectate si tratate cu cateva picaturi din solutia hidroalcoolica de propolis, pe care o gasesti gata preparata in magazinele apicole (sau sub forma de spray).
Oops, ustura un pic! Tot de cateva picaturi ai nevoie sa pui peste o basicuta sparta, provocata de frecarea de un pantof mai stramt.
Si nu in ultimul rand, o raceala care te lasa fara glas poate fi tratata cu gargara bunicii: ceai de musetel sau tei caldut in care se pun 3-5 picaturi de propolis. Singura problema a propolisului este aceea ca pateaza, asa ca aplica-l pe piele cu ajutorul betisoarelor pentru curatat urechile daca nu vrei sa te colorezi galben-maro pe degete si pe zona din jurul leziunilor.
 
Bogata in zaharuri in proportie de 75% din greutatea sa, mierea este un energizant foarte bine tolerat de organismul tau si mult mai eficient decat zaharul (sau ciocolata, bomboanele, bauturile carbogazoase dulci), de care difera esential - este una din glucidele "simple", sanatoase, care se digera rapid si fara nici un fel de probleme.
Sunt foarte rare persoanele alergice la miere si atunci, de fapt, reactioneaza la "scaparile" de polen din compozitia sa. Doua-trei lingurite cu miere inghitite inainte cu o jumatate de ora de antrenamentul de fitness iti asigura un supliment energizant pentru o ora si jumatate de efort.
Poate si pentru ca il simtim instinctiv ca pe un energizant, majoritatea dintre noi prefera consumul de miere dimineata, la micul dejun. In plus se pare ca "panseaza" stomacul foarte bine si reduce cheful de dulciuri  si alcool pentru o jumatate de zi.
 
Dusman declarat al bunei dispozitii, constipatia poate fi rezolvata cu aceleasi doua lingurite luate dimineata la prima ora, urmate de un ceai sau o cana cu apa. Sau cu mese de seara formate din cereale cu miere, bine "pitrocite" in iaurt sau lapte.
Merg foarte bine si in suc proaspat de fructe. Ca sa-ti fie mai usor sa bei cei doi litri de apa obligatorii, prepara o citronada din apa plata, mult suc de lamaie si mierea in cantitate ceva mai mica decat daca ai fi indulcit-o cu zahar.
 
Nu-ti plac pastilele si te obliga mama sa iei periodic "gloantele" cu vitamine, calciu si fier? Poti sa scapi cu o cura de miere: doua lingurite pe zi dimineata (in loc de ness) iti aduc o multime de minerale esentiale (potasiu, fosfor, calciu, fier, sulf, mangan, cobalt, cupru, siliciu), enzime, fitohormoni, vitaminele P, PP, E, C si complexul de vitamine B (mai ales in mierea cu polen).
Si toate in stare foarte buna pentru ca mierea contine si niste substante speciale care o conserva bine mersi timp indelungat, fara sa fie similare... conservantilor de care ai invatat sa te feresti.
 
Un tonic natural si proaspat pentru obrazul dumneavoastra, domnisoara? Uma Thurman te indeamna sa ti-l prepari singura. Lasa lenea, mergi la piata si alege cei mai frumosi castraveti, spala-i bine si... odihneste-te!
Curata doi-trei din ei de coaja, taie-i in felii subtiri si paseaza-i, apoi stoarce-i bine printr-un tifon curat pus in doua straturi.
Sucul obtinut se amesteca incetul cu incetul cu trei lingurite de miere. Inainte de folosire se agita recipientul, iar aplicarea nu difera cu nimic de aceea a unei lotiuni tonice din comert. Doar ca se lasa pe fata timp de 3-4 minute, inclusiv pe gat si decolteu, dimineata si seara.
Ce a ramas se poate pastra la frigider si utiliza timp de 6-7 zile.
 
Drew Barrymore are o reteta speciala numai pentru baie: o crema-spuma ce catifeleaza, hidrateaza si face pielea matasoasa. Ai nevoie de o jumatate de pahar de 100 ml cu ulei de migdale (sau ulei de masline), o ceasca de miere, o jumatate de ceasca de sapun lichid hidratant si o lingurita de extract uleios de vanilie (din magazinele cu produse de aromoterapie). Le amesteci pe rand si pastrezi "secretul" placut parfumat intr-un recipient golit si clatit de la un sampon mai vechi. Valabil si pentru seri speciale...
 
Demachiant cu miere? Gata, se face! Amesteca un sfert de ceasca de miere cu o lingura de sapun lichid hidratant si o jumatate de ceasca umpluta cu glicerina (de la farmacie). Preparatul obtinut se pastreaza intr-un recipient din plastic sau sticla, bine inchis. In fiecare dimineata pui pe un buretel o cantitate mica din acest demachiant si speli toata fata, fara sa "raschetezi". Dupa numai o saptamana ai sa observi ca tenul este mult mai luminos, iar punctele negre nu mai au tendinta sa "treaca" in tabara cosurilor.
 
De ce este la mare pret mierea pentru pielea ta? Pentru ca are un important efect antibacterian si antifungic (anti-ciuperci) si uite-asa ne poate ajuta in lupta impotriva tenului iritat, punctelor negre si cosurilor.
Ca si cum ai pune antibiotic pe ele. In plus, accelereaza vindecarea lor, fara cicatrici. Lucrul acesta se intampla pentru ca, n-ai sa crezi, mierea contine peroxid de hidrogen (mai pe intelesul nostru, dezinfectantul cunoscut sub numele de apa oxigenata), substante care deshidrateaza "tintit" microorganismele si astfel le omoara, precum si compusi care fac ca pielea sa devina nesuportat de acida si "toxica" pentru inmultirea bacteriilor.
 
Este singurul aliment cunoscut care, in stare naturala, nu se strica niciodata. In mormantul lui Tutankhamon s-au descoperit recipiente cu miere comestibila, vechi de circa 3500 de ani.
 
In combinatie cu scortisoara, trateaza afectiunile de inima, acneea, caderea parului, balonarile si chiar artrita. Tratamentul cu miere consta in combinarea unei parti de miere cu doua de apa calduta si una de scortisoara. Amestecata cu rapiditate, pasta obtinuta se va bea de doua ori pe zi, dimineata si seara, pentru indepartearea durerilor, in cazul pacientilor cu artrita. Reteta cu miere si scortisoara ofera rezultate dupa numai o saptamana.

Valoarea colesterolului poate fi reglata si ea prin tratamentul cu miere. Se amesteca doua linguri mari de miere cu trei de scortisoara si 450 grame de ceai. Amestecul obtinut se bea dimineata si seara, iar imbunatatirile pot fi sesizate foarte repede.

Mierea mancata la micul dejun imbunatateste ritmul cardiac.Specialistii americani au spus ca micul dejun cu unt si miere poate preveni infarctul. Pentru barbati, pasta obtinuta din amestecul de miere, ulei de masline si scortisoara poate fi folosita impotriva caderii parului. Se aplica inainte de spalare si se lasa sa actioneze 15 minute, dupa care se indeparteaza la dus.

In India si Japonia, mierea si scortisoara se folosesc inca din antichitate pentru evitarea balonarilor. Luata inainte de masa, ea ajuta la digestie, iar gazele stomacale vor fi doar amintiri neplacute.

1
Mierea Spirica din Cimpia Baraganului Ialomitean